Artikkel 09 – 9. april – Fallskjermer fra oven

9. april 1940 fikk en kald start på Sola med temperaturer like over frysepunktet og et forholdsvis lavt skydekke. En frisk nordavind gjorde luften betraktelig kaldere. Klokken nærmet seg halv åtte denne sure og kalde morgenen da bøndene på Tjelta hørte motordur. På utsiden så de fly med hvite kors på siden, som fløy veldig lavt over bakken mot flyplassen på Sola.

Samme morgen, klokken 07.46, hadde et britisk fly observert flyplassen fra luften og rapporterte ”Ingen aktivitet å observere på Stavanger lufthavn…”. Han skulle bare visst hva som var som var på vei.

Den kortvingede Fokker CV-D varianten fra speidervingen. 365 var et av flyene stasjonert på Sola 9. april 1940.
Bildesamling: Norsk Luftfartsmuseum

På Sola flyplass sto fem norske enmotors Fokker CV-E dobbeltdekkede bombefly og fire nye tomotors Caproni 310. I tillegg var det to Fokker CV-D dobbeltdekkere. I hangaren sto den fjerde Capronien og en Fokker, begge med tekniske problemer.

I sjøflyhavnen hadde Marinens Flyvevåpen to norskbygde M.F. 11 dobbeltdekker sjøfly og ett Heinkel He 115 sjøfly.

Av soldater til å forsvare flyplassen var det både mannskaper fra bombevingen, speidervingen, i tillegg til to tropper fra Madlaleiren. Den besto av en maskingeværtropp med fire maskingevær og en mitraljøsetropp med tre mitraljøser, og i tillegg tre mitraljøser på luftvernstativ. Disse ga dem muligheten for å beskyte luftmål. Det var kun én ferdigstilt bunker på flyplassen, hvor den ene mitraljøsen sto. Skytset forøvrig sto under åpen himmel. Det var ikke et eneste skikkelig luftvernskyts på Sola flyplass morgenen 9. april.

Grytidlig samme morgen hadde Luftwaffe sin del av invasjonstyrke gjort seg klar på forskjellige flyplassene nord i Tyskland. Avdelingene hadde fått sine individuelle klokkeslett for avgang. Alle skulle ankomme målet på avtalt tid. De viktigste målene for Luftwaffe var Fornebu, Sola og Ålborg i Danmark, som alle skulle tas med fallskjermjegere. Også andre byer sto på listen, men kun som mål for bombe- og jagerfly.

På Sola hadde befalet fått avslag på forberede sprengning av rullebanene, men hadde satt opp trebukker og ruller med tykk ståltråd. En liten sektor ble holdt åpen, for egne fly. Stridsdyktige fly var trukket ut av hangaren og gjort klar på oppstillingsplassen.

Litt over klokken fem om morgenen lettet 14 Junkers 52 fra Stade flyplass med Sola som mål, 12 med fallskjermjegerne og to kommunikasjonsfly. De hadde en tre timers flytur foran seg og ikke nok drivstoff til å returnere til Tyskland.

På Sola hadde tidlig om morgenen en av Fokkerne sjekket ut de tre tyske lasteskipene Tijuca, Mendoza og Tübingen som lå for anker vest av flyplassen. Da flygeren ønsket å bombe dem kom meldingen over radioen; ”Ikke bomb, Ikke bomb!”. Flyet returnerte til Sola.

En stund før transportflyene tok av hadde flere to-motors Junkers Ju 88, Heinkel He 111 og Messerschmitt Bf 110 tatt til vingene. De skulle ankomme i god tid før fallskjermjegerne, for å myke opp forsvaret. Underveis møtte alle flyene tett tåke. Flere bombefly og transportfly forsvant mens andre dro til Ålborg. Resten fortsatte mot Sola.

Tysk fallskjermjeger gjør seg klar for utsprang.
Bildesamling: MHFR

Alle de operative flyene på Sola sto i høyeste beredskap med motorene i gang og mannskapene ombord. Litt over klokken åtte rullet de ut for avgang. De hadde fått ordre om å angripe et tysk skip ved Søgne. Samtidig som de første flyene tok av, angrep de tyske bombeflyene. De fleste norske flyene kom seg i luften, men et av Caproniene ble stående på rullebanen, skadet av splinter. En annen fikk den ene motoren ødelagt, men kom seg unna. De andre fortsatte sørover. Nå angrep de tyske flyene maskingevær- og mitraljøse stillingene på flyplassen. De norske forsvarerne fyrte løs mot de tyske flyene, tilsynelatende uten effekt.

Det unike bildet vise fallskjermhopperne i luften over flyplassen på Sola.
Bunkeren hvor Ragnar Johansen lå og fyrte løs er inne i den mørke klyngen til venstre (øst) for enden av rullebanen. 60-70 fallskjermer kan telles på bakken og en rad med fallskjermjegere er på vei ned over rullebanen, akkurat hoppet ut fra Junkeren oppe til høyre.
Bildesamling: Geirr Haarr

Flyene med fallskjermhopperne kom inn over strendene sørvest av flyplassen i 30 meters høyde. Da de nærmet seg flyplassen, svingte de venstre mot hangaren og steg til 120 meter. Like etter hoppet de 132 fallskjermhopperne ut. I bunkeren lå menig Ragnar Gallus Johannesen sammen med en annen soldat og skjøt med mitraljøsen.

De tyske fallskjermjegerne hoppet ut kun bevæpnet med en Luger pistol og en kniv. Maskingevær og tyngre våpen kom i egne kasser kastet ut i fallskjerm samtidig som hopperne. Markeringsrøyk viste hvor de landet. Straks jegerne hadde landet og bevæpnet seg, gikk de til angrep på forsvarsstyrken og fikk raskt presset dem tilbake.

En granat ble kastet inn skyteskåret til bunkeren og like etter ble døren sprengt opp. Soldatene måtte overgi seg.

Etter at jegerne hadde nedkjempet den siste motstanden sikret de flyplassen og fjernet ståltrådsperringene. Klokken 9, en halv time etter at de hoppet ut fra flyene, var flyplassen erobret og sikret. Dette var første gang i verdenshistorien at fallskjermjegere hoppet ut i strid.

Det tyske flagget heises på Sola. Til venstre har fallskjermjegerne begynt å samle sammen droppkontainerne sine.
Bildesamling: Kjell-Ragnar Berge

Hakekorsflagg ble lagt ut på bakken for å indikere at plassen var tatt og var brukbar for landing. En sverm fullastede transportfly sirklet over Jæren klar for å lande. Dermed startet den største luftbroen verden hadde sett til da. Mange hundre Ju 52 transportfly landet med soldater, lett luftvern og ikke minst flybensin i dagen som kom. Neste trinn i okkupasjonen av Rogaland kunne begynne.

Organisert kaos på Sola på formiddagen 9. april. Flyplassen blir liten når kompani etter kompani flys inn i høyt tempo.
Bildesamling: MHFR

Et besetningsmedlem, trolig fra en av de to Bf 110 fra 3./ZG76, viser respekt for en fallen fallskjermsoldat på Sola. Han ligger på gresset like sør av flyoppstillingsplassen, foran tårnet, ved den nordøstlige enden av rullebane 23/05.
Bildesamling: Tor Ødemotland

Fallskjermjegerangrepet på Sola er beskrevet i detalj i bøkene Håpløs kamp og Tyske vinger over Sola og Forus.