Alarmstart – Småglimt 10 (2.11.2018)

De første amerikanerne

Vårt tiende utdrag fra boken Alarmstart tar utgangspunkt i en innføring fra en tysk krigsdagbok som lenge var omdiskutert. 14. april 1942 skriver tyskerne at et fly av typen «Cheasepeak» gikk i sjøen utenfor Karmøy. Etter hvert viste det seg at dette var et amerikansk fly av typen Vought SB2U Vindicator, kjent som Chesapeake i Royal Navy.

Det har seg slik at det amerikanske hangarskipet USS Wasp ble avgitt fra Task Force 39 og skulle hjelpe britene med å frakte frakte 52 Spitfires fra Storbritannia til Malta.
9. april 1942 ankom hangarskipet til Scapa Flow, hvor en rekke av skipets fly ble tatt av og midlertidig stasjonert på Hatston på Orknøyene, en av britiske Fleet Air Arm sine flyplasser.
Samme dag som USS Wasp forlot England med den nye lasten sin, 14. april 1942, skulle Lieutenant John. E. Dunn, pilot på en SB2U tilhørende 72 Scouting Squardron, ut på et av sine første tokt i europeisk luftrom. I setet bak ham satt radiomannen hans, Roderick Scattergood. Sammen la de ut på det som skulle være et rutineoppdrag, men i ukjent farvann skulle dette snart bli alt annet enn rutine. De feilnavigerte åpenbart grovt, og den siste kursen som ble plottet var en linje rett øst, rett mot Stavanger.
Like etter klokken 16, kom et enslig lite enmotors fly innover sydspissen av Karmøy. Folk på bakken var godt kjent med de britiske flytypene, men dette hadde ingen av dem sett før. Likevel, de store stjernene som var malt på flyet levnet ingen tvil om at dette var et alliert fly. Antakeligvis var det på dette tidspunktet det virkelig gikk opp for Dunn hvor feil de hadde tatt. Istedenfor å ha Orknøyene under seg, så han bare fiendeland. Fra bakken så man flyet snu i en stor bue, før det forsvant sydvest, utover mot havet igjen. Noen kilometer vest for Geitungen fyr lå fiskeskøyta Aud av Skudenes, med Oskar Eriksen og mannskapet hans. De hadde akkurat begynt å sette garn, da de ble oppmerksom på et fly som kom mot dem fra land. Farten var svært lav og høyden minkende, det var ingen tvil om at flygeren hadde tenkt å lande på sjøen.
Flyet tok sjøen fint og begge fikk åpnet cockpitdekslene. Flyet sank raskt mens de to hoppet på sjøen og svømte de siste 20 meterne mot Eriksens skøyte. Dunn og Scattergood ble snart de første amerikanerne som ble tatt til fange i Norge. Da Dunn ankom krigsfangeleiren Stalag Luft 3 i Tyskland, var han den første amerikanske fangen som kom inn porten. Før krigen sluttet fikk han derimot følge av drøyt 7 500 andre amerikanske flygere.
Resten av den dramatiske hendelsen utenfor Karmøy kan du lese mer om i Alarmstart!