Alarmstart – småglimt 3 (7.9.2018)

Flying Officer Philpots utrolige historie

I ungdommen leste mange av oss boken ”Den trojanske hest” av Eric Williams og så filmen ”The Wooden Horse”. De tar for seg en spektakulær flukt fra krigsfangeleiren for allierte flygere ”Stalag Luft III”. Fangene bygget en trebukk for å trene og holde seg i form. Det var i hvert fall forklaringen overfor tyskerne. Inne bukken, da den ble båret ut på plassen, satt en mann med graveutstyr. Etter mange ukers arbeid var tunellen ferdig og Flying Officer Philpot og to andre fanger var klar for å stikke av. Lite visste jeg da at en av de tre, Oliver Lawrence Spurling Philpot, ble skutt ned med flyet sitt like utenfor Obrestad.
11. desember 1941 hadde tre Bristol Beaufort tatt av fra på Leuchars, for offensiv anti-shipping patrulje på norskekysten. Flying Officer Philpot hadde vært i 42 Squadron siden krigsutbruddet 1939. Han var en svært erfaren pilot med DFC, Distinguished Flying Cross, og dette var langt fra hans første oppdrag mot Norge. Med seg hadde han Pilot Officer Rackow, Pilot Officer Hester og Sergeant Smith.
Utfor Obrestad oppdaget de en tysk konvoi på vei nordover. Det er skipene R. E. Fritzen, Havbris, Tvåan og Thor, eskortert av minesveiperen M-1101 og ubåtjageren UJ-1405, med Stavanger som mål.
Philpot siktet seg inn på R. E. Fritzen, men bombene fløy over skipet. Like etter ble flyet truffet i høyre motor av tysk luftvern. Philpot svingte vestover, men måtte like etter nødlande på sjøen to mil til havs. Utrolig nok kom alle fire seg ut og opp i flyets gummibåt. Desember er ikke en måned man padler i gummibåt utfor Jærkysten. Først 13. desember, etter 45 dyvåte timer i åpen gummibåt midt på vinteren, ble de reddet utfor Jøssingfjorden. Fra Kristiansand ble alle fire sendt til Oslo og videre til Tyskland. Etter flere forskjellige leirer endte Philpot i Stalag III i april 1943, en leir ingen hadde rømt fra. 29. oktober 1943 krøp Philpot sammen med de to andre fangene gjennom tunellen. Alle tre klarte utrolig nok å komme seg til Sverige, på forskjellige svenske skip. I 1944 fikk Philpot det høyt hengende Military cross.
Les hele Philpots utrolige historie i vår neste bok: Alarmstart – Luftkampene over Rogaland 1940-1945.


Bristol Beaufort fra 42 Squadron. Wikipedia Commons.


Trebukken gjøres klar. Fra filmen The Wooden Horse.


Det svenske skipet Aralizz som Philpot klarte å lure seg ombord i. Wikipedia Commons.


Philpot på sine eldre dager.