Alarmstart – småglimt 7 (5.10.2018)

Squadron Leader Doran reddes av tyskerne

 

I de 30 dagene etter den tyske invasjonen av Norge ble flyplassen på Sola utsatt for en ufattelig menge angrep fra RAF. Om vær og forhold tillot det kunne det komme mange angrep til dagen. Etter noe man nesten kan kalle en pause for tyskerne på Sola over flere dager, var været 30 april endelig gunstig for angrep igjen. Både 75 og 82 Squadron i Coastal Command fikk ordre om angrep på Sola, men begge skvadronene fikk oppdragene kansellert. Det betød ikke noe, for det var allerede en mengde andre angrep planlagt denne kvelden for Bomber Command. Først ut var seks Blenheim fra 110 Squadron på Lossiemouth. Klokken 16.30 tok de av og fløy i to formasjoner mot Utsira. Den første seksjonen ble ledet av Squadron Leader K. C. Doran i Blenheim L9242, mens den neste var ledet av Flying Officer J. K. Buchanan i L8755. Squadron Leader Kenneth Christopher Doran var ingen hvem som helst. Ikke bare var han fungerende skvadronssjef i 110 Squadron, men han hadde også rukket å bli kjendis hjemme i en tid hvor man desperat dyrket helter. Doran hadde nemlig ledet britenes aller første bombetokt mot Tyskland over Wilhelmshaven 4. september 1939 – dagen etter krigserklæringen. Etter dette toktet ble han tildelt krigens første DFC, Distinguished Flying Cross. I januar 1940 fikk han tildelt DFC for andre gang etter en intens luftkamp med tyske jagerfly.

110 Squadron angrep Sola i tre bølger, og det ble sluppet åtte 250 punds og 46 x 40 punds-bomber over flyplassen. Tre av flyene angrep ikke, enten fordi de ikke fant flyplassen eller ble jaget bort av tyske jagerfly. Et av flymannskapene rapporterte etter oppdraget at det var parkert 150 fly rundt om på Sola. Flere av flyene opplevde heftige angrep fra tyske jagerfly.

De fleste kom seg unna, men Squadron Leader Doran i L9242 og Flight Sergeant Abbott i N6202 returnerte aldri til basen. Som den eneste om bord i flyet blir Doran reddet av tysk sjøredningstjeneste etter å ha krasjet i sjøen. Han blir da den høyeste dekorerte britiske flyger i tysk krigsfangenskap. Doran var også den første personen som berges av den tyske sjøredningsjenesten sine fly i Norge. Det ble slått stort opp i avisene da han ble meldt savnet.