Bokprosjekter

Militærhistorisk Forening Rogaland har har siden 2014 hvert år publisert en bok i vår serie om andre verdenskrig i Rogaland under tittelen «Glimt fra okkupasjonen«. Grunnlaget for bøkene er omfattende studier i norske, tyske og allierte arkiver. Mange hendelser og temaer blir beskrevet; noen kjente, andre mindre kjent og de fleste aldri beskrevet før.
Bildene vil i all hovedsak være hentet fra medlemmenes eller foreningens egne billedsamlinger, med originale bilder tatt av tyske soldater under krigen.

– Bind 1 «Tyske fly over Sola og Forus» omhandler flyplassene på Sola og Forus, samt sjøflyhavnen i Sømmevågen. Tyske vinger over Sola og Forus ble nominert til Årets flybok 2015 av Flylitterært seminar – Per Erik Olsen i MilitærHistorie skrev: ”… vi kan bare glede oss over dette praktverket om Luftwaffes flystyrker i Rogaland. Anbefales sterkt.

——–

– Bind 2 «Farlig kyst» tar for seg senkninger, forlis og trefninger på Rogalandskysten 1939 – 1945.  Tom Hetland i Stavanger Aftenblad kalte Farlig kyst for ”Flaggskipet blant årets lokalhistoriske krigsbøker”.
– Finn Holmer Hoven, tidligere redaktør i Fædrelandsvennen, beskrev boken som en av de beste og mest veldokumenterte bøkene om krigen i Sør-Norge han hadde lest.

——–

– Bind 3 i serien er «Håpløs kamp – April 1940, da krigen kom til Rogaland«. Boken tar for seg kampene i Rogaland i aprildagene 1940.

——–

– Bind 4 i serien Glimt fra okkupasjonen er «Okkupert by», vår første bildebok. Vi dokumenterer Stavanger by og de nærmeste distriktene under 2. verdenskrig gjennom bilder, i all hovedsak tatt av tyske soldater.

——–

– Bind 5 i serien fikk navnet «Alarmstart», etter det tyske utrykket for «scramble» utrykning med jagerfly. Denne boken tar for seg kampene og hendelser i luften over Rogaland under 2. verdenskrig. Bakers finner du en liste over alle nedskutte og styrtede allierte og tyske fly, med navn på mannskapet. Boken ble kåret til Årets flybok for 2019.

——–

– Bind 6 i serien vår har vi gitt navnet «Operasjon Doomsday». Den tar for seg frigjøringen av Rogaland i 1945 og er nok den mest komplette boken i Norge. rundt dette temaet. Vi tar for oss de aller fleste temaene rundt frigjøringen, der det ikke bare var lykke og glede, men også en litt mørkere side.
Tom Hetland i Stavanger Aftenblad roste både denne boken og resten av serien da han skrev som overskrift til omtalen: «Dette misunner andre fylker oss.«

6 tanker på “Bokprosjekter

 1. Hei, fikk den første boken i julepresang. Fantastisk å se så mange nye bilder og lese så mye jeg ikke kjente til. Har nå kommet dårlig ut med resten av familen siden jeg har vært utmeldt. (:-)). Har lest stort sett det jeg kan finne om krigshistorie (andre verdenskrig) i Norge, men dette var knallbra!! Gleder meg til de neste bøkene kommer.
  Med vennlig hilsen
  Tomas Kolstad, Melingsiden 34C; Tananager.

 2. Har i dag kjøpt boka Farlig kyst, og etter avtale med Sunde og Ødemotland sender jeg en liten supplering til det som står om «Hengelo» på side 356:
  Dykker Elling Berge fra Sandnes tok på seg arbeidet med å fjerne Hengelo som sperret innløpet til Madland havn. Fremre del av fartøyet nyttet han til arbeidslekter, mens bakre del gikk til opphugning. Han begynte med å dele lekteren tvers av og satte inn bakskott på fremre del som han skulle bruke. Skadene i bunnen ble tettet etter beste evne med utstøping av betong på innsiden. Videre senket han fribordet, men beholdt ankerspillet. Nytt dekk ble laget av impregnert plank. Dekket lå slik at det ikke var fribord over dette, bortsett fra i baugen det ankerspill og kjettingkasse fortsatt stod. Etter at lekteren kom til sjøhuset hans på Hana, ble det kjøpt inn en gammel gravemaskin som ble ombygget til svingkran med grabb. Lekteren ble nyttet i mange år som arbeidslekter ved dykkerabeid under bygging av kaier etc. I tillegg ble en fallbunnspram innkjøpt og seinere en liten slepebåt. Lekteren ble nyttet mye til mudring i forbindelse med kaibygging, men også til mudringsarbeider generelt rundt omkring i distriktet. Han fikk bl.a. oppdrag med å mudre opp i Sandnesvågen rett utenfor Ullvaren. Oppfylt fallbunnspram ble da mange ganger tauet ut Gandsfjorden til utenfor Dale, og der ble bunnen svinget ned, og all oppmudret masse falt ut og gikk til bunns.
  Utpå 1970-tallet ble lekteren liggende i opplag utenfor sjøhuset på Hana i noen år. Etter hvert tok den inn vann gjennom rusthull langs vannlinjen, og en natt svinget den over og gikk til bunns. Ligger fortsatt på bunnen utenfor båthuset det Sjur Svaboe har motorbåten sin.

  Lekteren har naturlig nok ikke vært i Figgjoelva så vidt jeg kjenner til, men han kan jo hatt mudringsoppdrag der i utløpet.

  Hilsen barnebarnet til Elling; Egil Berge, Sandnes
  PS Jeg har flere bilder av «Hengelo» mens den lå i Madland havn, så send meg e-postadresse, så skal jeg sende over bildene. Har også mange bilder av «Rolfsøy», men det var vel etter krigen den sank?

 3. Hei,
  I Bind 3 har dere blant annet med utdrag fra kaptein Bernt Øvregaards notater (f.eks. s. 319/320). Jeg skulle gjerne brukt noen av disse utdragene. Hva er kilden? Eller hvor får jeg tak i kilden?
  Ellers takk for veldig flott bokverk.

  • Hei
   Merkelig nok ser det ut som det mangler endel kildehenvisninger på de sidene.
   Beklager det, men kildene er hentet fra Forsvarets Krigshistoriske Avdeling sitt arkiv ved Riksarkivet:
   RAFA-2017/Y/Yb/L0092-Forskjellige avdelinger og rapporter – 3.Div/Kp-3/IR-8-Kapt. Bernt Øvregaard
   Send meg en mail: (atle @ skarsten . no)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s