Alarmstart – småglimt 6 (28.09.2018)

«Operation Outward» – angrepet som kom med vinden
24. mai 1942 kom en enslig værballong drivende inn fra havet og falt ned like ved Forus flyplass. Merkelig nok brøt det ut gressbrann på stedet, noe som naturligvis fanget tyskernes oppmerksomhet.
Undersøkelser viste at ballongen var utstyrt med en metallboks som inneholdt glassflasker med brennbar væske. Dagen etter ble det meldt om flere ballonger, om lag to meter i diameter, med tynne stålvaiere på slep som drev innover kysten. Fra Lindesnes i syd til Brusand i nord, og til og med helt oppe i Sirdal. Tre dager senere kom enda flere ballonger drivende, denne gang med påfølgende strømbrudd flere steder i Vest-Agder, da slepevaierne kortsluttet flere høyspentledninger.
Nå var det ikke lenger tvil, dette måtte være et nytt og ukonvensjonelt våpen, hvis mål var å skape støy bak fiendens linjer. Ballonger som dette var to måneder tidligere blitt rapportert fra Tyskland, Danmark og Sverige, og nå hadde de altså dukket opp i Norge. I boken «Alarmstart» kan du lese mer om den utrolige Operation Outward, angrepet som kom med vinden.

Bildet viser første prøveslipp med modifiserte værballonger fra Felixstowe i England våren 1942.
Kilde: TNA