Bind 3 – Håpløs kamp

I 2016 fulgte foreningen opp med nok en tungvekter. Boken «Håpløs kamp» er tredje bind i Militærhistorisk Forening Rogaland sin serie «Glimt fra okkupasjonen» og ble lansert høsten 2016. «Håpløs kamp» dekker tiden fra like før invasjonen av Norge, men fokus er naturligvis rettet mot de 15 dagene felttoget i Rogaland varte, fra 9. til 23. april. Denne omfattende boken på 500 sider handler om de norske styrkers kamp mot den tyske invasjonshæren i Rogaland i april 1940. Var det en håpløs kamp fra starten av der man gikk glipp av mulighetenes øyeblikk, eller var kampen håpløst ledet? Forfatterne går tilbake til originalkildene, tar et oppgjør med etablert historie og presenterer kampene i Rogaland i april 1940 slik de aldri har vært beskrevet før.

Boken inneholder som de foregående bøker et stort antall bilder. I tillegg finnes oversikter over drepte og sårede norske og tyske soldater, norske sivile og en oversikt over de soldater som ble internert, hovedsakelig på Madla, da de norske styrkene overga seg. I tillegg har vi med et spennende etterspill, en oppsummering og et solid register over person-, steds- og skipsnavn.Som i foregående bøker er også «Håpløs kamp» rikt illustrert av egne og andres bilder, mange av dem unike og veldig spesielle.
Et nytt kapittel av Rogalands krigshistorie er skrevet.

Boken har høstet gode kritikker fra fagmiljøene og har på mange måter trukket Rogaland frem fra glemselen i norsk krigshistorie.

 

Major Brandt begraves på Eiganes kirkegård etter nederlaget er et faktum og Rogaland Regiment har kapitulert.

Bla gjennom små glimt av boken: